De Lotus Soetra

De Lotus Soetra is een van de meest invloedrijke teksten binnen het boeddhisme. De soetra bestaat uit achtentwintig hoofdstukken die verschillende lessen van de Boeddha omvatten. Centraal staat dat iedereen zichzelf kan bevrijden van het lijden, anderen daarbij kan helpen en een boeddha kan worden.

De soetra staat bekend om zijn beschrijvingen van wonderbaarlijke, onmogelijke en bovennatuurlijke gebeurtenissen. Het is een tekst die de fantasie prikkelt en uitnodigt om voorbij te gaan aan de grenzen van wat men doorgaans mogelijk acht. Het is daarom niet de bedoeling dat men de tekst al te letterlijk leest of met verstand probeert te doorgronden.

Verlichting

Het tweede hoofdstuk en het zestiende hoofdstuk zijn misschien wel het beroemdst. Hierin geeft de Boeddha twee zeer belangrijke lessen. In hoofdstuk twee legt hij uit dat alle verschillende boeddhistische stromingen gelijk zijn en leiden naar hetzelfde doel: de verlichting. In het zestiende hoofdstuk onthult de Boeddha dat hij nooit is overleden en nog altijd in de wereld aanwezig is.

Traditioneel gezien wordt de Lotus Soetra beschouwt als de laatste toespraak van de boeddha, waarin hij zijn volledige leer openbaart. Maar hoe de soetra werkelijk tot stand is gekomen, kunnen we niet met zekerheid zeggen. Over de geschiedenis van de Lotus Soetra is nog veel onduidelijk.

Nieuwsbrief

Een keer per maand sturen wij een nieuwsbrief met onze nieuwste artikelen en activiteiten.
* = verplicht veld

door MailChimp!

Agenda juli 2024

5 juli 2024: Odaimoku-ko (Online, Engelstalig)
19 juli 2024: Lotus Soetra studiegroep (online, Engelstalig)

Vragen? Stuur een bericht naar info@nichiren-shu.nl voor meer informatie!