Hoofdstuk 16 – De levensduur van de Boeddha

Misschien nog wel beroemder dan het tweede hoofdstuk, is het zestiende hoofdstuk van de Lotus Soetra: ‘De levensduur van de Boeddha’. Dit hoofdstuk kan wel het hoogtepunt van de soetra worden genoemd. En misschien ook wel het moeilijkste.

Want de boeddha zet in ‘De levensduur van de Boeddha’ een hele hoop aannames op hun kop. Waarvan de belangrijkste: dat de Boeddha niet meer bestaat. Al vrij snel in het hoofdstuk onthult hij namelijk:

Ik ben nooit gestopt te doen wat ik zou moeten doen. Zoals ik eerder zei, is het erg lang geleden dat ik de Boeddha werd. De duur van mijn leven is ontelbare asamkhya kalpa’s*. Ik ben altijd hier. Ik zal nooit overlijden.

Śākyamuni Boeddha (Lotus Soetra, hoofdstuk 16)

*Dit is een oude Indiaase tijdsaanduiding. De lengte van een asamkhya kalpa is niet met zekerheid vast te stellen. Hier wordt een oneindigheid bedoeld.

Oneindig bestaan

Niet langer is de Boeddha dus alleen die prins die op dertigjarige leeftijd het paleis verliet en onder de bodhiboom verlichting bereikte, maar ook een ‘oneindig bestaan’. Hiermee onderstreept de Boeddha dat zijn verlichting niet begon bij de prins die hij was, en ook niet bij hem eindigde. Het lijkt alleen maar zo.

De beweringen van de Boeddha zijn moeilijk te bevatten. Want de Boeddha zoals we hem als persoon kennen, is toch echt bijna 2500 jaar geleden overleden. Dus wat bedoelde hij precies? Over de betekenis van deze onthulling wordt al meer dan tweeduizend jaar nagedacht en gedebatteerd.

Verlichting

Zoals we al eerder zagen in het tweede hoofdstuk, kan iedereen dezelfde verlichting bereiken als de Boeddha. Anders gezegd: iedereen kan precies zoals de Boeddha worden. Niemand is uitgesloten. Waarom dat zo is, heeft te maken met de onthulling die de Boeddha hier doet.

[Als mensen] toegewijd, oprecht en zachtaardig worden en mij ten koste van hun leven met heel hun hart wensen te zien, zal ik weer verschijnen […].

Śākyamuni Boeddha (Lotus Soetra, hoofdstuk 16)

De Boeddha moedigt ons aan naar hem te zoeken. Hij vertelt ons dat het ontzettend lastig is een boeddha te ontmoeten, maar zeker niet onmogelijk. De boeddha belooft dat wie hem met heel zijn hart zoekt, hem zal vinden. We kunnen hem bijvoorbeeld tegenkomen in de soetra, in onszelf en in anderen. Maar ook in dingen zoals planten en kunst. Want momenten van verlichting zijn overal in en om ons heen aanwezig.

Nichiren

De openbaring van de Boeddha veranderde Nichirens kijk op het boeddhisme volledig. Volgens hem was het zestiende hoofdstuk het hart van de soetra en de kern van het boeddhisme. Door dit hoofdstuk raakte Nichiren ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk was een boeddha te worden in zijn of haar leven.

Niet langer zag Nichiren het boeddhisme als een zeer lang en ingewikkeld pad. Door de onthulling van de Boeddha besefte Nichiren dat het bereiken van de verlichting helemaal geen meerdere levens hoeft te duren. Sterker nog: de verlichting is nu – op dit moment – al voor ons bereikbaar.

Het doel van de beoefening is dan ook deze verlichte staat in onszelf en anderen naar boven te halen. Met andere woorden: de beoefening is een manier waarmee je de Boeddha kunt tegenkomen.

Als je jezelf wenst te bevrijden van het lijden door geboorte en dood dat je sinds het begin der tijden hebt doorstaan, en de onovertroffen verlichting gegarandeerd in dit leven wilt bereiken, dan moet je de mystieke waarheid waarnemen die van nature aanwezig is in alle levende wezens. Deze waarheid is Myoho Renge Kyo*. Het chanten van Myoho Renge Kyo stelt je daarom in staat de mystieke waarheid die in al het leven aanwezig is, te bevatten.

Nichiren Shonin (Over het bereiken van Boeddhaschap in dit leven)

*Myoho Renge Kyo is de Japanse titel van de Lotus Soetra.

Nieuwsbrief

Een keer per maand sturen wij een nieuwsbrief met onze nieuwste artikelen en activiteiten.
* = verplicht veld

door MailChimp!

Agenda juli 2024

5 juli 2024: Odaimoku-ko (Online, Engelstalig)
19 juli 2024: Lotus Soetra studiegroep (online, Engelstalig)

Vragen? Stuur een bericht naar info@nichiren-shu.nl voor meer informatie!